Werkzoekenden belanden vaker in de bijstand

Anno 2014 is het erg lastig, zo blijkt uit onderzoek om een baan te vinden. In zijn totaliteit zijn ruim 600.000 mensen op zoek naar een fulltime of parttime baan. Voor werkgevers een ideale situatie, aangezien zij meer eisen kunnen stellen aan de verschillende vacatures. Ongeveer 1 op de 12 mensen die op zoek zijn naar werk krijgt ook daadwerkelijk een baan toegewezen. Mede daarom belanden steeds meer werkzoekenden in de bijstand.

In de bijstand zoeken naar werk

Bijkomend probleem voor diegene die een bijstandsuitkering aan moet vragen, omdat hij of zij geen recht meer heeft op een WW-uitkering is dat het zoeken naar een baan vanuit de bijstand een stuk lastiger is, dan het zoeken naar een baan wanneer er geen sprake is van een bijstandsuitkering. Bijstand aanvragen kan altijd, maar je dient wel rekening te houden met een aantal strenge regels die de verschillende gemeentes aan bijstandsuitkeringen geven. Zo dien je altijd mee te werken aan de sollicitatieplicht, zeker wanneer je niet arbeidsongeschikt bent. Mocht je dit om wat voor reden dan ook niet doen, dan heeft de gemeente altijd het recht om de bijstandsuitkering stop te zetten. Lees hier meer over het houden van een succesvol sollicitatiegesprek.

Wanneer je een bijstandsuitkering gaat ontvangen zul je merken dat het zoeken naar werk behoorlijk moeilijk is. Dit komt doordat gemeentes hoofdzakelijk laaggeschoolde banen aan wilt bieden en weinig kan doen voor mensen die op zoek zijn naar een hoger geklasseerde baan, denk hierbij aan HBO of hoger. Vaak zitten deze mensen ook een stuk langer thuis, dan mensen die wat lager geschoold werk willen of kunnen doen. Werken onder niveau is behoorlijk lastig, zeker wanneer je gestudeerd hebt voor een bepaalde functie zoals bijvoorbeeld engineering of doktersassistent. Ja, ook deze mensen moeten soms een bijstandsuitkering aanvragen.

Jongeren die in de bijstand zitten

Daarnaast zien we ook steeds meer jongeren in de bijstand. Bijstand voor jongeren is niet anders dan andere vormen van bijstand, behalve dat de verschillende gemeentes deze groep mensen wat strenger controleert en dan met name de sollicitatieplicht. Of dit terecht is moeten we in het midden laten, maar deze groep bijstandsgerechtigden komen wel vaker aan een baan dan de groep mensen die hierboven reeds vermeld is. Of het aantal bijstandsgerechtigden de komende tijd zal dalen hangt mede af van het aantal beschikbare vacatures. Wel is de beste tip die we kunnen geven om altijd zelf op zoek te gaan naar een baan. Benader uitzendbureaus, bezoek vacaturewebsites en bezoek eens wat bedrijven, misschien zijn ze wel op zoek naar je!

Comments are closed.

Post Navigation