Zijn prijsvergelijkers wel zo betrouwbaar?

Miljoenen mensen maken jaarlijks gebruik van websites waarop ze verzekeringen of andere diensten kunnen vergelijken. Of het nu gaat om je zorgverzekering, je energie of je internet of televisieabonnement, je kunt tegenwoordig overal wel een online vergelijker voor vinden. En het is natuurlijk ook super handig. Je hoeft niet meer zelf alle aanbieders langs te lopen, want ze staan al allemaal heel overzichtelijk op een rijtje. Maar de vraag is of dat wel altijd echt zo is. Staan inderdaad álle opties op een rijtje, of alleen die van wie de betreffende prijsvergelijker een vergoeding krijgt? Met andere woorden: hoe objectief zijn prijsvergelijkers eigenlijk? Zijn prijsvergelijkers wel zo betrouwbaar dat je bijvoorbeeld met een gerust hart een energievergelijker kan raadplegen?

Objectief of niet?
Helaas zijn lang niet alle vergelijkingssites even betrouwbaar. Er zijn er tegenwoordig heel veel en vele worden betaald door bepaalde aanbieders. Dat betekent in de praktijk dat ze andere aanbieders niet zullen tonen, ook al hebben die een gunstiger aanbod of passen ze beter bij jouw wensen. Het probleem is dat je als consument onmogelijk na kunt gaan welke website wel objectief en betrouwbaar is en welke niet. Om die reden is het dan ook het verstandigste om bij je zoektocht naar de beste autoverzekering of het voordeligste mobiele telefoonabonnement altijd een paar verschillende online vergelijkers te raadplegen.

Keurmerk Objectief Vergelijken
Voor heel veel producten en diensten zal dit helaas nog wel een tijdje de realiteit blijven, hoe onwenselijk dit ook is. Want, zoals minister Edith Schippers van Volksgezondheid ooit zei: ‘Als consumenten eenmaal één prijsvergelijker wantrouwen, dan wantrouwen ze ook de andere’. De minister deed deze uitspraak rond de lancering van een gedragscode, die vier online vergelijkers zelf ontwikkelden. Eind 2015 lanceerden een aantal prijsvergelijkers het zogeheten Keurmerk Objectief Vergelijken, bedoeld voor sites waar je zorgverzekeringen kunt vergelijken.

Wie kun je vertrouwen?
In andere branches is het helaas nog niet zover. Al zijn er natuurlijk wel online vergelijkers die een betere naam hebben dan andere. De vier genoemde vergelijkingssites hebben ook pagina’s over andere (verzekerings)producten én een goede reputatie. Ook Geld.nl draagt inmiddels het genoemde keurmerk. En de Consumentenbond kiest er bewust voor zich niet aan te sluiten bij dit initiatief omdat ze geen commerciële organisatie zijn, zoals de anderen. Maar uiteraard is ook dit een hele betrouwbare organisatie.

Comments are closed.

Post Navigation